Jozef Zotter

Jozef Zotter.

W latach 90. XX wieku żył sobie mistrz cukierniczy, któremu znudziły się znane czekoladowe kreacje, a tworzenie szablonowych ciast i tortów przestało cieszyć. Na tyłach swojej cukierni w Grazu zaczął eksperymentować z czekoladą 

Ręcznie wyrabiane czekolady i nieznane dotychczas kombinacje smakowe dały początek czegoś wielkiego. Po marcepanie z pestkami dyni przyszedł czas na konopną mokkę, a zaraz potem na własną fabrykę czekolady, w której badacz czekolady i kreator smaku Josef Zotter wkrótce stworzył prawdziwe czekoladowe imperium.W kreacjach Zottera obok inspiracji i radości eksperymentowania znajdujemy też dbałość o najwyższą jakość - mistrz nieustannie udoskonala swoje dzieła. W 2004 roku zainspirował się ideami ruchu Fair Trade, a rok później przeszedł na produkcję ekologiczną. 

Sukces Jozefa Zottera kryje się w tym, że zdołał on przewartościować i rozwinąć klasyczne podejście do czekolady. Czekolada ze skwarkami z bekonu, z płatkami polnych kwiatów czy z rybą to tylko nieliczne z jego nowatorskich pomysłów. Nowe formy, chwytliwe nazwy, opakowania będące małymi dziełami sztuki, o których oprawę graficzną dba przyjaciel i pokrewna artystyczna dusza Zottera -Andreas h. Gratze i przemiana słodyczy w żywność ekologiczną zrewolucjonizowały świat czekolady. Wciąż z iskrą kreatywności, z inwencją i szalonymi pomysłami kontynuuje swoją słodką podróż na przekór czekoladowemu mainstreamowi.